↑↑↑

Biografija

kratka biografija | pdf

Dejan Grba (1967, Aranđelovac) je likovni umetnik, predavač i autor.

Njegov umetnički rad je posvećen istraživanju idejnih, opažajnih i kulturalnih činilaca likovne fenomenologije sa fokusom na različitim vidovima konstrukcije, prikazivanja i interpretacije individualnog doživljaja stvarnosti u simboličkim i narativnim strukturama.

Izlagao je u institucijama kao što su Zentrum für Kunst und Medien Karlsrue, Galerie für Zeitgenössische Kunst Lajpcig, Montevideo Amsterdam, <rotor> Grac, Museum in Progress Beč, CCN Grac, Stadtmuseum Grac, Muzej savremene umetnosti Beograd, Muzej savremene likovne umetnosti Novi Sad, Atelier als Supermedium Hag, IFA Galerie Berlin, Salon muzeja savremene umetnosti Beograd, galerija Doma omladine Beograd i galerija Remont, Beograd.

Doktorirao je na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na kojem je 2015. godine formirao studijski program Novi mediji. Na FLU predaje Transmedijska istraživanja od 2006 i predavao je Crtanje od 2006 do 2012 godine. Na doktorskom programu Digitalna umetnost Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu predaje Poetike digitalne umetnosti od 2005 godine. Bio je gostujući profesor na programu Kompjuterska umetnost na Koledžu likovnih i izvođačkih umetnosti Sirakjuz univerziteta 2007 godine kao JFDP stipendista.

Od 1994 godine je održao brojna predavanja, radionice i prezentacije u Evropi i SAD.

Objavljuje stručne i teorijske tekstove o likovnim umetnostima od 1995 godine.

Poklonik je trekinga, slobodnog penjanja i filma.